İş Kurmak İstiyorum ama nereden başlamalıyım ?
İş kurmak için işin en önemli basamak bir fikre sahip olmak, eğer bir fikriniz varsa işiniz aslında biraz daha zorlaşıyor. Sağ da solda okuyacağınız risk almanız lazım , cesur olacaksınız , pazarı tanıyacaksınız gibi öğütler size yol göstermekten çok aklınızı kraıştıracaktır.Ne yapacağınızı anlamadan açılacak iş yerleri yada iş fikirleri başınıza iş açabilirde tam tersine sizi istediğiniz yada hayal ettiğiniz yerlere de getirebilir.Yalnız bu binde belki on binde bir ihtimal.Açılan işletmelerin bir çoğu bu hayal ile açılıyor ama ilk sene içerisinde kapanmak zorunda kalıyor.
Eğer ayakları yere basan , geleceği gören bir iş yeri açmak istiyorsanız yapacağınız en mantıklı birinci iş girişimcilik kurslarına katılmak olmalı.
Kosgeb’in size sağlayacağı desteklerden ziyade bu kurslar sayesinde iş planı ile tanışmış olursunuz.
Yani bizce bir iş kurmak istiyorsanız yapacağınız ilk adım plan çıkartmak olmalı.
Bu plan sayesinde aslında kendinize güvenin , pazarı araştırın diye öğüt verenlerin dediklerini daha ayrıntılı göremeye başlayacaksınız.Ayrıca tanıtımınızı nasıl yapacağınızdan , işin maliyetine , size bu işin kaç liraya mal olacağını yine bu plan sayesinde görebilirsiniz.
Planı kendi kendinize yapmayın ! Kendinize bir danışma kurulu oluşturun.
Bu danışma kurulunda açmak istediğiniz sektöründe çalışan birisi, başarılı olduğunu düşündüğünüz bir iş adamı ve bir muhasebeci yada mali müşavir mutlaka danışacağınız kişiler arasında olsun.
İş kurmak demek şahıs olarak açılacaksanız vergi dairesine,şirket olarak kurulacaksanız ticaret odaları içerisinde faaliyet gösteren Ticaret Sicillere kayıt yaptırmakla başlar.
Bunun öncesinde iş yerinizi tutmuş olmanız gerekir. Her iki kuruluş türünde de vergi dairesinden yoklama memurları gelip iş yerinizde tutanak tutarlar , iş yerinizdeki demirbaşlar ,iş yerinizin büyüklüğü, çalışan insan sayısı gibi bazı başlıklar altında bu tutanağı doldururlar.
Ama siz bu aşamaya geçmeden önce iş yerinizi önceden planınızda açın, açılış esnasında ve işinizi yürütebilmek için sizden hangi resmi evrakları isteyecekler,bunların size maliyeti ne olacak?
Sunmak istediğiniz ürün yada hizmetleri insanlar şu anda nerelerden karşılıyorlar ? Ya da sizin satmak isteyeceğiniz şeyleri insanlar neden almak istesin ? Bunlara sadece kendiniz değil , satmayı düşündüğünüz insanlarla görüşerek karar verin ..
O zaman gerçekten işinizin maliyetini , rakiplerinizi görebilir neticede doğru adımlar atmış olursunuz ..
Ne kadar risk almanız gerekliliğini yine bu araştırmalarınız neticesinde çıkartacağınız plan size söyleyecek. Kuruluş ve resmi işlemler için ne kadar para gideceği, işletme yerinin çalışır ve istediğiniz duruma gelmesi için ne kadar masraf gerekecek, aylık ne kadar giderleriniz olacak bunların hepsini hesapladıktan sonra işler istediğimiz gibi gitmezse ne kadar para kaybedebilirsiniz? İşte bu zaman ve para konusunda aklınıza bir şeyler takılmıyorsa sorun yok ? Yani bu parayı kaybetsem de ben hayatıma devam edebilirim diyebiliyor muyuz ?
Yada bu miktar bu işe girmek için riske edilebilir mi?
Bunların hepsinin cevabını verebilecek kişi sen ve senin cebindeki para!!!
Şunu aklınızdan çıkartmayın bir işyeri açmak kesinlikle mesele değil esas mesele ayakta kalacak bir iş açmakta.
Midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın , hesapsız kasap olarak masat elinizde kalmasın , ama eski köye de yeni adeti siz getirin.
Son olarak belirtmek isteriz ki planlı hareket edenlerin %80 i başarılı.
Nasıl plan yazılacağını sitemiz içerisinde iş planı nedir ? nasıl yazılır ? başlığında açıklamaya çalıştık.